divendres

S'acaben les bombetes incandescents

L'1 de setembre del 2009 comença el calendari per a suprimir progressivament la distribució de bombetes d’incandescència.
El final de les bombetes d'incandescència
A partir de l'1 de setembre els fabricants deixaran de distribuir bombetes incandescents de 100W als comerços de la Unió Europea. L'1 de setembre del 2010 passarà el mateix amb les bombetes d’incandescència de 75W i, el setembre del 2011, amb les de 60W. Finalment, la resta de bombetes d’incandescència de menys potència no es distribuiran a partir del setembre del 2012.
Aquesta decisió es basa en l’aprovació que el Parlament Europeu va fer de la iniciativa de la Comissió Europea el passat mes de febrer del 2009 i en els acords de la Comissió de Medi Ambient del Congrés dels Diputats del mes de juny del 2008.
Les bombetes de baix consum que poden substituir directament les bombetes d’incandescència són les anomenades làmpades fluorescents compactes (CFL) o bé les bombetes halògenes de rosca.
Les làmpades fluorescents compactes consumeixen un 80% menys d’energia que una bombeta incandescent, ja que aquesta dissipa entorn del 75% de l’energia que consumeix en forma de calor. A més, duren vuit vegades més que les d’incandescència.
D'altra banda, les bombetes halògenes poporcionen la mateixa llum que les incandescents, redueixen el consum en un 30% i duren dues vegades més.
Per això, malgrat que les bombetes d’incandescència costin menys inicialment, el fet de substituir-les per unes altres de baix consum produeix un estalvi econòmic d’uns cent euros al llarg de la vida útil de la nova bombeta, que equivalen a un estalvi d’energia aproximat de 140 litres de petroli.
A Catalunya s’estima que hi ha de l’ordre de 70 milions de bombetes d’incandescència, les quals representen el 3% del consum total d’energia elèctrica. El potencial d’estalvi total que es deriva de canviar-les per unes altres de baix consum significa reduir el consum de 5.800 GWh/any, un fet que equival al 2% del consum total d’energia elèctrica, i reduir la factura elèctrica entorn dels 1000 M€ anuals.

Des de Consum Català compartim les accions que, des del consum, serveixin per a millorar l'ecologia i la sostenibilitat.